Zorgtarieven

Een begeleiding door een vroedvrouw klinkt voor jou waardevol, maar wat kost het nu eigenlijk? Hieronder kan je alle info terug vinden over mijn tarieven en specificeer ik graag voor jou welke kosten via jouw ziekenfonds verlopen en welk jouw eigen aandeel hierin is.

 

Derdebetalersregeling

Als vroedvrouwen ben ik gedeconventioneerd.

Een deel van het zorgtarief (75%) zal nog steeds vergoed worden door jouw ziekenfonds. Heb jij een verhoogde tegemoetkoming, dan zal dit 100% zijn. De overige 25% wordt remgeld, te betalen door de cliënt + onze supplementen. Deze laatste twee zullen op factuur komen gericht aan de cliënt. 

Ik werk via derdebetalersregeling, zodat u het deel wat de mutualiteit vergoed niet hoeft voor te schieten en enkel uw eigen bijdrage moet betalen. Op het einde van de maand krijgt u via mail of tijdens een postnataal bezoek een factuur die u dan dient te betalen. Deze factuur kan u terug vorderen via uw hospitalisatieverzekering. De periode waarin uw hospitalisatieverzekering niet in tussenkomt, betaald u enkel het remgeld.

Wat valt hier onder?

 • prenataal consult (remgeld bedraagt 8,03 per consult)

 • arbeid aan huis (remgeld + ereloon, hetgeen teruggevorderd kan worden via de hospitalisatieverzekering)

 • thuisgeboorte (remgeld + ereloon, hetgeen teruggevorderd kan worden via de hospitalisatieverzekering)
 • postnataal huisbezoek (remgeld + ereloon, hetgeen teruggevorderd kan worden via de hospitalisatieverzekering)

Zorgforfait

Ik geloof als vroedvrouw in totaalzorg, van kinderwens tot en met het eerste levensjaar van jouw baby. Sinds ik gedeconventioneerd ben, vraag ik geen zorgforfait meer. 

Onze medische zorgen en de verloningen die hieraan verbonden zijn, wat zit er allemaal in vervat?

 • verwerkingskosten bij de opmaak en opvolging van het zwangerschaps-, arbeids- en postpartumdossier

 • Alle medische materialen die nodig zijn tijdens de consultaties voor prenatale begeleiding, tijdens huisbezoeken voor het begeleiden van de arbeid en tijdens de postpartum periode bij wondverzorging.

 • De wachtdienst: ik ben 24/7 bereikbaar voor mij cliënten tijdens de zwangerschap, de arbeid en tot 1 jaar na geboorte via mijn gsm-nummer.

 • Bereikbaar via whatsapp voor vragen, 7/7d, van 09u-17u. 

 • Kilometervergoedingen

 • Eventuele parkingkosten

 

De afrekening van het remgeld prenataal en overige kosten (supplementen bij arbeid en postpartum zorgen) komen maandelijks op een factuur die u dan dient te betalen. Deze factuur kan u terug vorderen via uw hospitalisatieverzekering. De periode waarin uw hospitalisatieverzekering niet in tussenkomt, betaald u enkel het remgeld. 

Wat valt buiten het 75% derdebetalersregeling via het ziekenfonds:

 • Wachtvergoeding in geval van een thuisgeboorte (550 euro)
 • Aanwezigheid bij de bevalling in een ziekenhuissetting (250 euro)

 

Het persoonlijk aandeel van deze kosten is mogelijks niet-terugvorderbaar.

 

Elke vrouw verdient een vroedvrouw. Heb jij recht op een verhoogde tegemoetkoming, of heb je vragen rond het financiële plaatje? Laat het ons dan weten en we zoeken samen naar een oplossing.

Regio's

Maasmechelen, Lanaken, Zutendaal, Genk, As, Dilsen-Stokkem.

Andere regio's zijn bespreekbaar.


Melissa Warson